Açıldığı Yıl/Dönem: 2020-2021 |
Düzey: Yüksek Lisans |
ISCED Kodu: 221 |
Öğretim Türü: Örgün Öğretim |
Eğitim Dili: Türkçe |
Mevcut Öğrenci Sayısı: 19 |
Yabancı Dil: - |
|
Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalında 2013-2014 Bahar döneminde eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bu tarihten itibaren faaliyette olan bir adet tezli yüksek lisans programı mevcut olup doktora programının açılması amacı ile gerekli hazırlıklar yürütülmektedir. Ana bilim dalı içerisinde sekiz tane bilim dalı mevcuttur. Bunlar: Din Eğitimi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, İslam Felsefesi, Felsefe Tarihi ve Mantık bilim dallarıdır. Ana bilim dalımızda 6 Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Hali hazırda tezli yüksek lisans programımızda 58 adet aktif öğrenci kayıtlıdır. Son üç yılda tezli yüksek lisans programından 7 öğrenci mezun etmiş bulunmaktayız.
Ana bilim dalının amacı alanındaki bilgilere bilimsel yöntemlerle metotlu bir şekilde ulaşabilen, sahip olduğu bilgileri kritik edebilen, felsefi nosyona sahip, analitik düşünebilen, günümüze aktarabilen, donanımlı, aydın, geniş görüşlü Felsefe ve Din Bilimleri alanında uzman akademisyenler veya akademisyen adayları yetiştirmektir. Bunun yanı sıra Felsefe ve Din Bilimleri aynı zamanda alanında düşünce tarihi boyunca yapılan çalışmaları ve günümüzde ortaya çıkan problemleri dikkate alarak bilimsel araştırmalar yapmak ve sonuçta akademisyen adayları yetiştirmeyi de hedeflenmektedir. Anabilim dalının diğer hedef çıktıları arasında Felsefe ve Din Bilimleri alanındaki kuramsal ve uygulamaya dönük içerik bilgisiyle donanımlı, alanında kullanılan çağdaş akademik yaklaşımları ve metotları hakkında bilgi sahibi olan ve yorumlayabilen ve uygulamaya dönük bilimsel araştırmalar yapan öğrencilerin yetiştirilmesi de yer almaktadır. Bu amaçla anabilim dalımızda öğrencilere Felsefe ve Din Bilimleri bilim dallarında teorik dersler verilmektedir. Derslerini başarı ile tamamlayan öğrencilere belirtilen alanlardaki araştırma konularıyla ilgili tez konusu verilmekte ve tezini belirlenen sürede bitirenlere üç kişilik jüri karşısında savunma yaptırılmaktadır. Tez savunma sınavında başarılı olan öğrenciler tezli yüksek lisans diploması almaya hak kazanmaktadırlar.
Mesleki Eğitim
Kabul Koşulları
Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisans Üstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ön gördüğü ve Gaziantep Üniversitesi Senatosu'nun belirlediği koşullar doğrultusunda lisans seviyesinde diploma sahibi olmak, ALES sınavından ve yabancı dil sınavından geçerli not almak, Anabilim dalı tarafından yapılan mülakatta başarılı olmak.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Türkiye’deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Gaziantep Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan dal ile Kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik ve üniversitemiz senatosunun belirlediği esas ve şartlar uygulanır.
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri için Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Özel Koşullar Lisans eğitimini alan dışında tamamlamış öğrencilere Bilimsel Hazırlık Programı uygulanmaktadır.
İş Birliği Alanla ilişkili yurt içi ve yurt dışı diğer anabilim dalları ile işbirliği olanakları bulunmaktadır.
İş Birliği Olan: Yoktur.
Program Başkanı: Prof.Dr. Nazım Hasırcı
Vizyon
Felsefe ve din bilimleri alanında ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan çalışmaları takip ederek katkılarda bulunmak. Geleceğin din bilimcilerinin akademik kültürü edinebilecekleri öncü bir yüksek lisans programı olmak.
Misyon
Felsefe ve din bilimleri ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan çalışmaları tanımak/tanıtmak. Öğrencilerin bu çalışmaları eleştirel ve özgün bir bakış açısıyla değerlendirmelerini teşvik edecek ve sağlayacak akademik bir ortam sunmak. Çağın ihtiyaçlarına duyarlı özgün bilgi üreten ve bilimsel faaliyetlere aktif katılımda bulunan topluma rehberlik edecek din uzmanları yetiştirmek
Kabul Koşulları
Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisans Üstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin öngördüğü ve Gaziantep Üniversitesi Senatosu'nun belirlediği koşullar doğrultusunda lisans seviyesinde diploma sahibi olmak, ALES sınavından ve yabancı dil sınavından geçerli not almak, Anabilim dalı tarafından yapılan mülakatta başarılı olmak.